Ik ben gevraagd om een installatie te maken voor de 2 jaar durende manifestatie Bewegen en Landen in (en rond) het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal, Gemeente Hellendoorn. De installatie moet inspelen op de (cultuur)historie van de Gemeente Hellendoorn. Op deze weblog is mijn werk- en denkproces te volgen. Start van het project: november 2011. (Begin helemaal onderdaan als je het werkproces vanaf het begin wil inzien.)

I have been asked to make an installation for a two-year project titled "Moving and Landing" in (and around) the House of Culture and Administration in Nijverdal, district of Hellendoorn (the Netherlands). On this weblog, I'm writing about this project in Dutch (which is the language spoken in the district of Hellendoorn). You can find some information about the project in English here .

donderdag 29 september 2011

Vandaag

Het Korhoen leek misschien even naar de achtergrond verdwenen maar is nog steeds volop aanwezig in mijn hoofd. Vandaag sprak ik even met boswachter Ton Klomphaar die alles weet over de ecologie van het dier. Hij vertelde dat er bij de laatste telling nog maar 4 mannetjesdieren waren gesignaleerd. De vrouwtjes zijn wat moeilijker te tellen vanwege hun schutkleur. Dat gaat heel spannend worden de komende jaren en ik hoop dat ik op mijn eigen bescheiden manier bij kan dragen aan de bewustwording m.b.t. deze heikele kwestie. Het Korhoen is niet voor niets het symbool van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Als het goed gaat met het Korhoen gaat het ook goed met het gebied. En het zou toch afschuwelijk zijn als dit prachtige dier uit zou sterven. Ik heb een paar plannetjes waar ik de komende weken aan ga werken. Met rode wenkbrauwen.

Morgen op bezoek in de kerk in Hellendoorn om te praten met koster Dolf Maris. Het lijkt me niet meer dan gepast om als ik een kleine uitvoering van "zijn" kerk wil maken in tentmateriaal, hij weet waar dit project over gaat. Als het goed is praat ik morgen ook met meneer Klompenmaker van Ten Cate over een mogelijke betrokkenheid van Ten Cate bij dit project. Ook hier is het belangrijk om niet zomaar tentdoek van Ten Cate aan te schaffen maar het contact te leggen en te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Sinds een paar dagen heb ik het boek "De draad van de toekomst" in huis, over de recente geschiedenis van Ten Cate. Boeiend om te lezen hoe ze zich hebben ontwikkeld tot een bijzonder innovatief bedrijf.

En de komende dagen wandel ik de grens van Hellendoorn. Met lichte bepakking (slapen op de grens) en zo nauwkeurig mogelijk. Niks vergeleken bij de echte ontdekkingsreizigers maar stiekem noem ik mezelf soms toch zo. Als het te makkelijk is zal ik de Regge overzwemmen.

Nog even kort samengevat:
- oorsprong en heden/toekomst van de gemeente Hellendoorn verenigd in een kleine kopie van de oude kerk in Hellendoorn (uit 12e eeuw) uitgevoerd in tentdoek van Ten Cate, de 1-persoons tent/kerk wordt gedurende het project van locatie naar locatie vervoerd met een handkar door inwoners van de gemeente Hellendoorn
- rondreis met de kerk/tent over de gemeentegrens van Hellendoorn waarbij ik probeer zo min mogelijk van de grens af te wijken, overnachten gebeurt in de kerk/tent
- Korhoen-project: a. ontwikkeling van 2 kleine rode sieraden die identiek zijn aan de wenkbrauwen van het Korhoen b. mijn garderobe een lange periode (een jaar?) aanpassen aan de kleuren van het Korhoen

En zoals altijd in mijn werk: verandering van ideeën niet uitgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten