Ik ben gevraagd om een installatie te maken voor de 2 jaar durende manifestatie Bewegen en Landen in (en rond) het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal, Gemeente Hellendoorn. De installatie moet inspelen op de (cultuur)historie van de Gemeente Hellendoorn. Op deze weblog is mijn werk- en denkproces te volgen. Start van het project: november 2011. (Begin helemaal onderdaan als je het werkproces vanaf het begin wil inzien.)

I have been asked to make an installation for a two-year project titled "Moving and Landing" in (and around) the House of Culture and Administration in Nijverdal, district of Hellendoorn (the Netherlands). On this weblog, I'm writing about this project in Dutch (which is the language spoken in the district of Hellendoorn). You can find some information about the project in English here .

dinsdag 20 september 2011

Tentkerk/Kerktent


In de afgelopen weken probeerde ik te reconstrueren hoe de eerste kerk in Hellendoorn er uit heeft gezien. Ik heb hulp van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal, met name van Evelyn Ligtenberg. Ze heeft me alles verteld wat ze weet over de kerk. Er is weinig over te vinden in het bronnenmateriaal en een deel zal speculatie blijven. Hoe groot de ramen precies waren, of het koor rond of vierkant was, hoe het dak er uit heeft gezien. Voor andere kwesties zijn wel aanwijzingen maar geen 100% zekerheid. Uit latere rekeningen blijkt dat de kerk in die tijd bepleisterd was - net zoals in het meer recente verleden en door te kijken naar afbeeldingen van andere Romaanse kerken kunnen ook conclusies getrokken worden. In ieder geval wijkt het gebouw in bijna alles af van hoe het er nu uitziet. De prachtige ijzeroer stenen die nu weer zichtbaar zijn, waren toen waarschijnlijk onder een pleisterlaag verborgen. De osseogen (kleine ronde ramen) waren destijds van buiten zichtbaar maar nu zijn ze ingebouwd door de toren. Het hele gebouw was veel lager, het koor was kleiner, evenals de deuren en ramen.

Bij tentenatelier Esvo vond ik twee mooie Ten Cate tentdoeken in de juiste kleuren. Een lichtgrijs voor de muren en een donkerbruin voor het dak. Het doek glimt een beetje aan de buitenkant en dat deed me aanvankelijk twijfelen maar eigenlijk is het wel goed dat het de tegenstelling vergroot tussen het toen - vertegenwoordigd door de kerk die ten grondslag lag aan de gemeente Hellendoorn - en het nu - vertegenwoordigd door de Ten Cate fabrieken en het materiaal dat zij produceren.

Ik heb nog nooit een tent gemaakt, maar voor alles is er een eerste keer. Ik heb speciaal tentgaren, doorzichtig raamfolie, zeilogen, slibranden, ritsen, jeansnaalden en een hele berg aanwijzingen. Toen ik met het idee begon te spelen zag ik een grote tent voor me, niet zo groot als de kerk zelf maar toch een imposant gebouw. Pas vrij laat realiseerde ik me dat de tent, om op het expositiepodium van 2 x 3 te passen, helemaal niet zo groot zou kunnen zijn. Bij maximaal gebruik van de oppervlakte en een lengte van 2.85 kan de tent net iets meer dan een meter hoog worden. En in dat geval is het misschien geen slecht idee om nog een stapje verder te gaan en er echt een 1-persoons tent/kerk van te maken zodat ik met mijn hoofd in het koor moet liggen om helemaal in de tent te passen. Want ik zal er in moeten slapen als ik op pad ga om de gemeentegrens van Hellendoorn te lopen. Tussen de 60 en 70 kilometer met bepakking en grotendeels buiten de gebaande paden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten