Ik ben gevraagd om een installatie te maken voor de 2 jaar durende manifestatie Bewegen en Landen in (en rond) het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal, Gemeente Hellendoorn. De installatie moet inspelen op de (cultuur)historie van de Gemeente Hellendoorn. Op deze weblog is mijn werk- en denkproces te volgen. Start van het project: november 2011. (Begin helemaal onderdaan als je het werkproces vanaf het begin wil inzien.)

I have been asked to make an installation for a two-year project titled "Moving and Landing" in (and around) the House of Culture and Administration in Nijverdal, district of Hellendoorn (the Netherlands). On this weblog, I'm writing about this project in Dutch (which is the language spoken in the district of Hellendoorn). You can find some information about the project in English here .

donderdag 25 augustus 2011

De tent

Dit is het voormalige ketelhuis van de Koninklijke Stoomweverij, tegenwoordig Koninklijke ten Cate NV. Nijverdal is van oorsprong een textieldorp, gevestigd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NMH) die een locatie zochten voor de doorvoer van fijne katoenen weefsels (calicots). De NMH stichtte een magazijn op de kruising van de Regge met de nieuwe weg van Almelo naar Zwolle, Thomas Ainsworth (die in opdracht van de NHM al over in Twente weefscholen had opgezet) stichtte er een modelweverij. In 1852 kopen de gebroeders Salomon het bedrijf, laten alles slopen en bouwen op dezelfde locatie de eerste met stoom aangedreven katoenweverij van Nederland, de Koninklijke Stoomweverij (KSW). Het huidige Ten Cate is gevestigd in deze oude fabriek, ontwikkeld innovatieve producten waarbij de textiel technologie centraal staat. Eén van haar producten is tentdoek. En laat dat nou net zijn waar ik het in mijn vorige blog over had. Een historisch gebouw in de vorm van een tent. Een historisch gebouw dat model staat voor de oorsprong van de gemeente Hellendoorn, vormgegeven in een materiaal dat is vervaardigd door een bedrijf dat symbool staat voor de ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige status van de gemeente. Maar welk historisch gebouw zou dat moeten zijn? Waar is de gemeente Hellendoorn begonnen, is er een gebouw dat ten grondslag lag aan de gemeente? Ik denk dat dat er is. Ik denk dat dat de oude kerk in Hellendoorn is. Deze stamt uit de tweede helft van de 12e eeuw. Aangezien de omliggende markes (marke=buurschap) ook in Hellendoorn ter kerke gingen kreeg Hellendoorn de status van belangrijkste marke binnen het kerspel, dat vervolgens ook de naam Hellendoorn droeg. En zo draagt de gemeente heden ten dage nog steeds de naam Hellendoorn.
Dus: de oude kerk van Hellendoorn uitgevoerd in materiaal van Ten Cate. Het verleden en het heden met elkaar verbonden in een tent. Compleet met tentstokken, ritsdeur, boogvormige ramen. Ga daar maar aan zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten